Yaşam

Vücuttaki Benler Nasıl Oluşur? Neden Olur?

Vücuttaki Benler Nasıl Oluşur? Neden Olur? Herkesin cildinde küçük kahverengi lekeler biçiminde görülen benler bazı durumlarda tehlikeli olabilir.

Vücuttaki benler Bazı benlerde gözlenen değişiklik kanser gibi hastalıkların habercisi olabilir. Benler, tüm insanlarda bulunan kahverengi lekeler şeklinde ortaya çıkan cilt farklılıklarıdır. Çoğu çocukluk döneminde ortaya çıkmaya başlayan bu benlerin nasıl oluştuğuna dair net bir bilimsel bilgi yoktur. Yeni benler de çocukluktan sonra ortaya çıkabilir. Hemen hemen herkesin cildinde benler vardır. Benler uzun yıllar geçmişe göre zaman zaman büyüme veya kaybolma gösterebilir. Aniden kaybolma, büyüme, kanama, renk değişikliği veya şekil değişikliği gibi değişiklikler gösteriyorsanız en kısa zamanda mutlaka bir uzmana muayene olmanız gerekir.

Vücutta Benler Nasıl Oluşur?

Melanin, cilde rengini veren melenosit hücreleri tarafından üretilir. Düzgün saçılma, renk değiştiren benlere neden olur. Bazı durumlarda, belirli yerlerde melenosit hücrelerinin birikmesiyle birlikte büyük, koyu renkli benler ortaya çıkabilir. Vücudun her yerinde benlerin oluşması normaldir. Bazı araştırmacıların dediği gibi, güneş ışınlarının etkisiyle benlerin ortaya çıkma şeklidir.

Bazı durumlarda zamanla benlerde değişiklik, büyüme, kanama, şekil bozuklukları ve akıntı meydana gelebilir. Bu durumda mutlaka bir dermatoloğa danışmanız gerekir. Erken teşhis, kanser riski olasılığı açısından büyük önem taşımaktadır. Tüm benler kansere neden olmaz ancak bazı benler melanom adı verilen kanserli benlerin oluşumunda etken olabilir. Bazı durumlarda görüntüyü bozan benlerin (yüz, burun gibi) çıkarılması gerekebilir. Bu durum herhangi bir sorun yaratmaz ancak alınması kanser riski oluşturmaz; Kanser riski taşıyan bir ben varsa erkenden tespit edilip tedavi edilir.

Çocukluk çağında ortaya çıkabilen bazı benler kanser riski taşıdıkları için izlenmeli ve gözetim altında tutulmalıdır. Ailesinde cilt kanseri olan kişilerin benlerinde ortaya çıkan değişikliklerin kontrol altına alınması sağlanmalıdır. Ergenlik döneminde ortaya çıkan tipik benler kanser riski taşıyan tiplerdir. Deformite, renk ve asimetrik duruşlar farklı olacaktır. Yani özet olarak; Kansere yol açabilecek benlerin dikkatli takibi ve erken dönemde önlenmesi ile sağlıklı bir tedavi uygulanabileceğini göz önünde bulundurarak; önemli olan tutumlardır .

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu