KURBAN KESMEK SÜNNET MİDİR YOKSA VACİP MİDİR?
Kurban Bayramı ile beraber hali vakti yerinde olan insanlar, Allah’ın (c.c) izin verdiği hayvanlardan birini kurban ederek Allah’ın (c.c) rızasına nail olmak isterler. Ayrıca kestikleri kurbanların etlerinden üçte birini fakirlere, yine diğer üçte birini akrabalarına dağıtarak ve son üçte birini de kendi ihtiyaçlarına ayırarak Allah (c.c) rızası için kurbanibadetinin gereklerini yerine getirirler. Kurban Bayramının gelmesiyle beraber kesilen kurbanlıklar için günümüzde süregelen bir tartışma vardır. Kurban kesmek, vacip midir yoksa sünnet midir? Bu konuda hocalarda bir fikir birliği yoktur. Peki, hocalar neye göre vacip, neye göre sünnet diyorlar?
Kurban kesmek vacip diyen hocalar, kaynak olarak İmam-ı Azam Ebu Hanife’yi işaret etmişlerdir. İmam-ı Azam Ebu Hanife, kurban kesmek vacip ibadetler arasında yer alır demiştir. Buna delil olarak ise “Rabbin için namaz kıl ve kurban kes.” ayet-i kerimesinin işaretiyle Peygamber Efendimizin (s.a.v); “Kimin hali vakti yerinde olur kurban kesmezse namazgahımıza yaklaşmasın.” Hadis-i Şerifi ile insanları korkutmasını göstermiştir. İmam- Azam Ebu Hanife, Peygamber Efendimizin (s.a.v), insanlara böyle korku salan bir Hadis-i Şerifi ancak vacip olan bir ibadetin terki durumunda söyleyeceğini beyan etmiştir. İmam-ı Azam Ebu Hanife, kurban kesmek vacip bir ibadet olmasaydı Peygamber Efendimizde (s.a.v) insanlara böyle korku salmazdı diyor.
Kurban kesmek sünnettir diyen hocalar ise kaynağını Şafii, Maliki ve Hanbeli mezhepleri ile Hanefilerden İmam Ebu Yusuf’a dayandırmaktadır. Bu mezheplere göre kurban kesmek vacip bir ibadet değil, sünnet bir ibadettir. Bu mezhepler, kurban kesmenin sünnet olduğuna işaret olarak da Peygamber Efendimizin (s.a.v) bazı Hadis-i Şeriflerini göstermişlerdir. Bu Hadis- Şerifler ise şunlardır:
“Bilinen on gün girdiği vakit elinde kurbanı olup kurban kesmek isteyen kimse bedeninden asla bir kıl almasın ve tek bir tırnak kesmesin.” Şafii, Maliki ve Hanbeli mezheplerine göre Peygamber Efendimiz (s.a.v) bu Hadis-i Şerifi ile kurban kesmeyi insanların isteğine bıraktığından dolayı kurban kesmek vacip bir ibadet değil, sünnet bir ibadettir.
Şafii, Maliki ve Hanbeli mezheplerinin bu konuda dayanak gösterdiği bir başka Hadis-i Şerif ise şöyledir: “Üç şey vardır ki bunlar bana farz kılınmış ise de sizin için nafile ibadettir. Onlar da vitir,kurban ve kuşluk namazıdır.”