Hamilelikte Kilo Alımı
Anne adaylarının en hızlı kilo artışı hamileliğin e son 3 ay içerisinde gerçekleşmektedir. Hamileliğin ilk aylarında depolan yağlar annenin bebeği emzirme döneminde enerjiye dönüşmesi ile doğumdan 1 ya da 2 hafta sonra 8–9 kilo kaybedilmektedir. Doğumdan 4–6 ay sonra ideal kilonuza dönersiniz. Kadında önemli bir faktör olan hamilelikte kilo alma ve sağlık birazda annenin yaşam tarzı ile ilintidir. Hamilelik süresince fazla kilo almak akabinde sağlıkla ilgili problemler yaşamanıza neden olabilir.
Hamilelikte Alınan Kilolar Kolay Verilir mi?
Özellikle basenlerde ve Kolların ve uylukların üst kısmında biriken yağ dokusunun doğum sonrası geri dönüşü çok zordur. Hamileliğin ilk aylarında annede depolanan yağlar ve hamileliğin ortasında ise besin depolanması en yüksek seviyeye ulaşmaktadır. Bebeğin büyümesi ise hamileliğin son 10 haftasında olacağı için özellikle bu sürecin son dönemlerinde bebeğin daha sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için, ihtiyaç duyulacak enerji ve plasentan büyümesi ile , kan yapımında da hızlanma görülmektedir.
Hamilelikte Sağlıklı Beslenmenin Önemi
Hamileliğin ilk depolanan ve hamilelik süresince kullanılmayan yağlar ise; doğumdan sonraki, emzirme döneminde anne adayı için gerekli olan enerji ihtiyacını karşılar. Bu nedenle hamilelik boyunca sağlıklı ve dengeli beslenmek aynı zamanda olası bir düşük ya da erken doğumu da önleyecektir.
Hamilelikte Fazla Kilo Alımı Ödeme Neden Olur mu?
Anne adaylarında en sık görülen şikayetlerden biride hamileliğin son aylarında kilo alımı ile birlikte ortaya çıkan ödem problemi. Vücutta oluşan sıvı miktarı ve artışı kilo artış ile birlikte ellerde, ayaklarda parmaklarda sırt ve ayak bileklerinde ‘ödem’ adı verilen şişliklerin oluşmasına neden olur. Hamilelik sırasında anne adaylarının aldığı kiloların dörtte birinin sıvı olduğu unutulmamalıdır.