Gözlerini Ovuşturanlar İçin Büyük Tehlike
Gözlerini ovuşturmak hastalık belirtisi mi? Gözler neden ovuşturulur? İşte sorularınızın yanıtını detaylı şekilde veriyoruz.
Gözlerini ovuşturmak, vücudun en hassas noktası olan gözler için çok da sağlıklı olmaz. Vücudumuzun en kolay enfeksiyon kapacak bölgelerinden biri gözdür. Bunu bilerek, vücudumuzun en mikroplu olan bölgesi ellerimiz ile gözlerimize dokunmamız hiç doğru olmayacaktır. Ancak genel olarak gözleri ovuşturduğumuzda bir rahatlama hissederiz. Peki, göz ovuşturma isteğini ortaya çıkaran şey nedir?
Keratokunus İncelmesi
İlk olarak gözün ön kısmında yer alan saydam kornea tabakasının incelmesi, sivrileşmesi hastalığı keratokunustur. Bu hastalık incelme ile birlikte, gözün kaşınma ihtiyacını ortaya çıkarır. Nedeni tam olarak bilinmiyor. Ancak genetik ve çevresel faktörlerin buna neden olduğu ortaya çıkmıştır. Özellikle göz kaşımanın oluşumunda ve ilerlemesinde etkilidir. Yaşanan kaşıntı sorunu her geçen gün artabilir. Bu sorunun artması durumunda, kaşıntının büyük ölçüde ortaya çıkması, kişide rahatsız edici olacaktır.
Kornea
Gözün kaşınmasına neden olan bir diğer durum ise korneadır. Kornea’ya gelen ışık direkt olarak kişiyi rahatsız edici bir etki yaratabilir. Bölgede yaşanan değişimler ile direkt olarak ciddi şekilde bir kaşıntının ortaya çıkması söz konusudur. Göz kaşıntısına neden olan durumlar arasında korneanın ışık değişimine olan bir tepkisinin de kaşıntı olduğunu söylemek mümkün. Bunu göz önünde bulundurarak önlem alınabilir. İlerleyen aşamalarda kornea da zarar görür. Tedavi için doktor kontrolünün olması son derece önemlidir. Doktor tarafından tedavi yöntemine ve sürecine karar verilmesi sağlanır.
Keratokunus Tedavisi
Hastalığın ilerlemesi durumunda, tek tedavi yöntemi damla anestezi uygulanarak gözün uyuşturulması ve ardından en dıştaki epitel tabakanın kaldırılmasıdır. Gözün uyuşturulmasından sonra korneanın en dışındaki tabaka kaldırılır. Riboflavin A uygulanır sonrasında UV-A ışını verilerek kornanın güçlenmesi sağlanır.
Çapraz bağlama tedavisi ile hastalığın durdurulması sağlanabilir. Genel olarak hastalığın başarılı şekilde durdurulması %90 oranındadır. Çok ilerlemiş olgular için korneanın kalınlığının yetersiz olması durumunda bu tedavi yapılamıyor. Göz kaşıntısına neden olan hastalık karetokunus olduğunda, doktor tarafından yapılacak olan incelemeye göre tedavi yönteminin belirlenmesi sağlanıyor.