Hamilelik

Gebelikte Şeker Yüklemesi Bebeğe Zarar Verir Mi?

Gebelikte uygulanan testler çoğu zaman bebeklerde yaşanabilecek problemlerin önceden belirlenmesini sağlamaktadır. Şeker yükleme testi bunlardan biridir.

Anne adayları için özellikle gebelikte şeker yüklemesi bebeğe zarar verir mi? En çok merak edilen konular arasında yer almaktadır. Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde yapılan testler arasında yer almaktadır.

Yaklaşık olarak iki dilim baklava tüketiminde alınacak olan miktarda şekerin anne adayına verilmesi sağlanmaktadır. Ani şeker yükselmesi özellikle gebelik şekeri olup olmadığının belirlenmesi konusunda etkili olmaktadır. Gebelikte oluşan şeker hem bebek hem de anne adayı için oldukça zararlıdır. Bu nedenle erken dönemde müdahale edilebilmesi için testin yapılması önemlidir.

Gebelikte Şeker Yükleme Testi Nedir?

Hamilelik döneminde özellikle yapılacak olan şeker yükleme testi sırasında anne adayına 50-75 gr kadar şeker verilmektedir. Bu durumda bebeğe zarar vermesi söz konusu olmadığı belirtilmektedir. Uzmanlar tarafından önerilen testler arasında yer almaktadır. Herhangi bir yan etkisi bulunmadığı belirtilmektedir. Bu sayede anne adaylarının güvenle yaptırabileceği testlerden biridir.

Çoğu zaman anne adayları aşırı miktarda şeker yüklemenin bebeğe zarar verebileceği düşüncesindedir. Ancak testin yapılabilmesi için vücuda giren şeker miktarı sanıldığı kadar fazla değildir. Yaklaşık olarak 50-75 gr kadar şekerin vücuda alınması sağlanmaktadır. Bu durumunda bebek üzerinde olumsuz bir etkisi olmadığı uzmanlar tarafından yapılan açıklamalarla belirtilmiştir.

Gebelikte Şeker Yükleme Testi Yaptırılmalı Mı?

Anne adaylarının güvenle yaptırabileceği test sonucunda özellikle gebelik şekerinin var olması halinde erken dönemde müdahale edilerek bebeğin ilerleyen dönemlerde daha fazla zarar görmesi engellenmektedir. Gebelik şekeri özellikle bebeğin gelişimini etkileyebileceği gibi aynı zamanda hamilelik sürecinin de sıkıntılı devam etmesine sebep olabilir. Erken doğum riskinin artmasına sebebiyet verebileceğinden özellikle şekerin var olup olmadığının incelenmesi gerekir.

Hamilelik sürecinde annenin bünyesi değişmektedir. Bu durumda özellikle şeker hastalığına yatkın hale gelmesi söz konusu olmaktadır. 24. ile 28. haftalarda özellikle gebelikte şeker yükleme testi yapılması sonucunda annenin yatkınlığının var olup olmadığı belirlenmektedir. Şeker düzeyinin özellikle yüksek seyretmesi durumunda doğru müdahale ile hamileliğin güvenli bir şekilde devam etmesi sağlanabilir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu