Doğum Sonrası Depresyon Nedenleri Nelerdir?
Doğum Sonrası Depresyon Nedenleri Nelerdir? Doğum sonrası depresyonu, yeni doğum yapmış annelerde görülen bir depresyondur. Peki bunun nedenleri nelerdir? İşte cevabı yazımızda yer almaktadır.
Doğum Sonrası Depresyon Nedenleri Nelerdir? Doğum sonrası depresyonu (PPT) olarak da bilinir. Yeni doğum yapmış kadınlarda görülen tüm fiziksel, duygusal ve davranışsal değişikliklerdir. Doğum sonrası depresyonu “bebek stresi” ile karıştırılabilir. Doğum sonrası depresyon tanısı konulurken sadece doğum ile gözlenen belirtiler arasındaki ilişki değil, depresyonun şiddeti ve belirtilerin süresi de incelenir.
Depresyon Nedir?
Herkes zaman zaman mutsuz hissedebilir. Ancak mutsuzluk hissi şiddetliyse, haftalarca sürüyorsa ve kişinin günlük yaşamını olumsuz etkiliyorsa depresyonun varlığından söz edebiliriz.
Depresyon, 100 yeni anneden 10-15’ini etkileyen yaygın bir zihinsel sağlık sorunudur. Bebek sahibi olmak, yaşamda birçok değişikliğe neden olan stresli bir durumdur. Bu, yeni anneleri doğum sonrası depresyona daha yatkın ve savunmasız hale getirebilir.
Çoğu kadın bebek sahibi olmaktan mutludur ve annelikten yüksek beklentileri vardır. Bu, depresyonda olduğunuzu kabul etmeyi daha da zorlaştırır. Depresyon hem anneyi hem de bebeği olumsuz etkiler, bebek bakımını zorlaştırır.
Doğum Sonrası Depresyonun Nedenleri Nelerdir?
Doğum sonrası depresyonla ilişkili birçok faktör vardır.
Ailede doğum sonrası depresyon öyküsü.
Önceki depresyon nöbetlerinin tarihi
Çevresel stresörler; işsizlik, mali veya aile içi sorunlar, sevilen birinin ölümü, aile içi şiddet, ilişki sorunları
Bebeğin ailesinden veya babasından destek eksikliği.
Çocukluk veya daha sonraki yaşamda travmatik olaylar.
Depresyona neden olan tek bir faktör yoktur, yukarıda belirtilenlerin birden fazlası buna neden olabilir.
Depresyonun kişi üzerindeki etkileri.
Duygular: üzüntü, mutsuzluk, kaygı, umutsuzluk, çaresizlik
Davranışlar: Fazla bir şey yapmamak, yataktan kalkmamak, insanlardan uzak durmak, bebek bakımından kaçınma, kişisel hijyene dikkat etmemek
Vücut reaksiyonları: yorgunluk/enerji kaybı, gerginlik, kilo kaybı, erken uyanma, konsantrasyon güçlüğü.
Düşünceler: ‘İşe yaramaz bir anneyim’, ‘Herkese yüküm’, ‘Kimseyi üzmek istemiyorum’, intihar düşünceleri
İnançlar: “Ben kötü bir anneyim”, “Ben başarısızım”, “Hiçbir değerim yok”, “Hiçbir şey daha iyi olmayacak”, “Kimsenin umurunda değil” Depresyon hem anneyi hem de bebeği olumsuz etkiler, bebek bakımını zorlaştırır.
İlişkiler: gergin ilişkiler, sosyal geri çekilme, izolasyon, bebekle bağlantı kurmada zorluk.