Sağlık

Diyabetin Belirtileri Nelerdir? Diyabet Hangi Hastalıklara Neden Olur?

 

Diyabetin Belirtileri Nelerdir? Diyabet Hangi Hastalıklara Neden Olur?

Görülme sıklığı bakımından tüm dünyada hızla artan diyabet, ülkemizde de büyük artış göstermektedir. Ülkemizde bulunan diyabetik hastaların sayısı, yapılan son araştırmalara göre tüm nüfusun, 5’lik bir kısmını oluşturuyor. Bu demek oluyor ki, Türkiye’nin onda birinden fazlası şu anda diyabetik, bu oran gerçekten çok ciddi bir orandır.

Diyabet, hangi hastalıklara sebep oluyor?

Damarların yapısını bozan diyabet, kontrol altına alınmadığı taktirde, kalp hastalıklarına, böbrek yetmezliklerine, kalıcı göz kaybına ve birçok organlarda komplikasyonlara sebep oluyor.

Diyabet, nasıl kontrol altına alınır?

Çok ciddi sağlık sorunlarına yol açan diyabet hastalığı; sağlıklı beslenme alışkanlığı edinme, düzenli egzersiz ve medikal tedavi ile kontrol altına alınabiliyor ve oluşabilecek komplikasyonlar önlenebiliyor.

Bu önlemlerin alınabilmesi için, öncelikle erken tanı ve erken tedavi çok önem taşıyor. Bunun içinde belirtileri iyi tanımak ve bu doğrultuda doktora başvurmak gerekiyor.

Diyabetin Belirtileri Nelerdir?

1- Bacaklarda meydana gelen kramplar

İnsülin azalmasının sonucunda kanda şeker yükselmesi meydana gelmektedir. Ayrıca insülün azlığı sebebi ile, hücrelerde enerji açığı ortaya çıkmaktadır. Bacaklarda kramp, sabahları zor uyanma, devamlı uyku halinde olma, halsizlik, konsantrasyonda görülen azalma, aşırı tatlı isteği, diyabetin belirtileri arasındadır.

2- Ağız kuruluğu sorunun başlaması

Ağız kuruluğu ve çok su içme isteği, diyabetin en önemli habercileri arasında yer alıyor.

3- Kilo kaybı gözlenmesi

Diyabet belirtilerinin baş gösterdiği dönemlerde, kişilerde önemli sayılabilecek kilo kayıpları meydana geliyor.

4- Kaşıntıların başlaması

Kandaki şeker oranının yükselmeye başlaması nedeniyle, ciltte kurumalar meydana geliyor ve bunun sonucunda da vücudun çeşitli bölgelerinde kaşıntılar başlıyor. Görülen bu kaşıntılar, kadınlarda genital bölgelerde daha fazla yoğun oluyor.

5- Gece birden fazla idrara kalkma isteği

Ağız kuruluğu nedeniyle çok fazla su içiminin yanı sıra, kanda yükselen kan şeker oranının, böbrekler üzerinde yarattığı basınç sebebiyle, hastalar uyurken idrar sıkışması ile uyanıyorlar. Gece birden çok idrara çıkma isteği, diyabet olasılığını akla getiriyor.

6- Devamlı uyuklama hali

Kandaki şeker, yakıt olarak kullanılamadığı için, hücreler enerjisiz kalmaktadır. Bu sorun, sinir sistemi ve beyin hücrelerinin enerji azlığına sebep olur. Böyle olunca da; devamlı uyuklama hali, konsantrasyon azlığı ve gün içinde uyku hali şikayetleri oluşmaktadır.

7- Vajinal mantar enfeksiyonları oluşması

Mikropların üremesini kolaylaştıran, vücut sıvılarında artan şekerdir. Buna bağlı olarak; kadınlarda sık sık meydana gelen idrar yolları enfeksiyonları oluşur. Ayrıca genital bölgelerde kaşıntı ve mantar enfeksiyonları başlar.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu