Diksiyon Dersleri İçin Nefes Egzersizleri
Diksiyon dersleri birçok meslek dalında gerekli olan içerikleri barındırır ve doğru ve güzel bir dil kullanmak hedeflenir. Konurken insanları etkilemek, anlatılması istenen şeyin tam olarak karşıya aktarılması, başarılı bir süreci de beraberinde getirecektir. Üstelik sadece mesleki açıdan değil sosyal hayat açısından da her zaman faydası olacak diksiyon dersleri içerik açısından teknik desteği sağlamaktadır.
Diksiyon Derslerinde Nefes Egzersizleri
Diksiyon derslerinde nefes egzersizleri konuşma sırasında tıkanmamak, aktarılmak isteneni tam ve doğru tonlama ile belirtmek için son derece önemlidir. Egzersizlerde şu sesler çıkarılır ve bunların üzerine çalışmalar yapılır:
- “Tıs-Tıs”= Diyaframdan alınan uzun bir nefes sonrasında “t” harfi vurgulu şekilde “tıs, tıs” sesleri çıkarılmaktadır. Nefes tamamen bitene kadar egzersiz devam eder. 5 kere aynı işlem tekrar edilir. Ses çıkarırken ayağa kalkıp dik şekilde durmak gerekir.
- “Tıssss”= Diyafram kasından alınan uzun nefes sonrası s harfi uzatılacak şekilde “tıssss” sesi çıkarılır ve 5 kere aynı işlem yapılır. Ses çalışırken sandalye ya da tabureye oturulur. Destek almadan dik şekilde durulur ve uygulama yapılır.
- “Tıs-Hah”= El diyaframda olacak şekilde derin nefes alınır ve nefes bitene kadar “tıs-hah, tıs-hah” sesleri çıkarılır. Bu işlem de 5 kere tekrar edilir. Dik şekilde bir yerde oturulur. Ayaklar yerden 20 cm kadar kaldırılır ve karna doğru dizler gelecek biçimde durulur. Destek almadan bu sesi çıkarmak önemlidir. Diyafram kaslarını en çok geliştiren hareket olduğu için bunun uygulanma şekline önem vermek gerekir.
Nefesi Doğru Kullanmak ve Konuşma Ritmi
Doğru nefes almak, konuşma ritmini ayarlamak bakımından son derece önemlidir. Diksiyon dersleri aldıktan sonra kendinizi geliştirmek ve daha iyi sonuçlar almak için çalışmaları sürdürmeniz gerekir.