Sağlık

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite hastalığının tüm belirtileri

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite hastalığının tüm belirtileri

 

Bir çocukta dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu rahatsızlığı olduğu teşhisini koyabilmek için çocuğun davranışlarının aile ortamında, arkadaşarının yanında ve okul içerisinde 6 ay süre ile incelenmesi ve elde edilen verilerin hastalık belirtileri ile kıyaslanması gerekmektedir.

Dikkakt Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu  Belirtileri

Davranışsal DEHB Belirtileri

1- Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocukların, doğmadan önce anne rahminde normalin dışında çok hareketli – oldukları ve  bu hareketliliğin doktorlar tarafından anormal karşılandığı raporlar vardır. Bu hareketli bebekler doğduktan sonra çok fazla ağlayan ve uyku düzeni çok anormal ve bozuk olan bebekler olmaktadır..

2- Aşırı hareketlilik; Hiperaktivite bozukluğu olan  çocuklar sınıfta, evde, parkta, arkadaşlarının yanında yada oturması beklenen durumlarda oturmayıp ve yerinden durmadan kalkan el ve ayaklarını sürekli acayip hareketler şeklinde oynatırlar.

3- Kendi başlarına karar veremezler: Bu çocuklar ruhsal hallerinden dolayı dürtüsel olarak sürekli konulurlar ve bağırır, başkalarını yaptıkları  işten alıkoyarak onları da huzursuz ederler. Düzensiz ve dağınık olduklarından eşyalarını, kitaplarını, kişisel eşyalarını, kalemlerini, elbiselerini, ve oyuncaklarını sık sık kaybederler. Ödev ve etkinlik düzenlenmesinde ve bu etkinliklerde görev almakta  zorluk çeker ve mutsuz olurlar. Hiperaktivite bozukluğu olan çocuklar okul ile ilgili olarak defterleri çok dağınık, başı sonu belli değil, çantalarını çok düzensizdir. Okulla ilgili götürülmesi gereken eşyaların çoğu çantasında bulunmaz, ya unutulmuştur ki bu çocuklarda unutkanlık çok fazladır ya da gereksiz olan eşyalar ve kitaplar vardır.

Sosyal DEHB Belirtileri

Hiperaktivite bozukluğu olanlarda, dikkat ve yoğunlaşma süreleri çok kısadır, panik atak olmaları diğer çocuklar ile sosyal ve kültürel kuralları öğrenmesi ve uygulamasını güçleştirmektedir. Bu nedenle arkadaş bulmakta ve kurallarına göre oyun oynamakta güçlük çekerler, oynayamadıkları için huzursuz ve mutlu olup etrafındaki çocuklar ile kavga eder veya onları huzursuz ederler.. Arkadaş ilişkileri oldukça zayıftır. Arkadaş grupları  içinde oynarken ya da ortak bir etkinlik için çalışırken sıra bekleyemezler ve sırasını beklemekte zorlanırlar. Uymaları gereken  kurallara uymada zorluk yaşadıkları için sosyal olarak uyumsuzdurlar. açarlar. Başkalarına karşı itme, çekiştirme, vurma gibi davranışları sık gösterirler. Saygısız ve küfürlü konuşurlar.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu