Anne-Çocuk

Çocuklarda Başarı Duygusunu Arttırmanın Yolları

Çocukların başarı duygusu hissetmesi onların gelişimi noktasında oldukça önemli bir etmendir. Bunun için en önemli görev, ailelerine düşer. Çünkü çocuklar küçük yaştan itibaren başarı duygusunu hissederek büyüdüğü takdirde; başaracağına inanan bir bireye dönüşür. Aksi durumda istediklerini başarma konusunda da bir takım problemler içerisine girer.

Çocuklarda Başarı Duygusu

Çocuklar, yürümeye öğrenmeye başladığı andan itibaren; artık her eylemini kendisi gerçekleştirmek ister. Gerçekleştirdiği eylemler karşısında da son derece mutluluk duyar. Ancak kimi zaman aileler çocuklarını korumak adına onların istediklerini kendi başlarına yapmalarına izin vermez. Bu durumda da çocuklar ciddi anlamda bir engellenme hissi yaşar. Bu engellenmenin fazla artması ile de çocuklardaki başarma duygusu ortadan kalkar.

Başarı Duygusu Ve Kendine Güven

Çocuklarda bir işi başarmaya duyulan inanç ile kendine güvenme alakalıdır. Çocuğun başarıları arttıkça kendine güveni de artar. Kendine güveni artan bir kişi de daima daha fazla başarı elde eder. Bu nedenle de iki kavram arasında karşılıklı olarak bir ilişki söz konusudur.

Çocuklardaki başarı duygusunu arttırmak oldukça küçük yaşta başlar. Örneğin düşen bir çocuğu ailesi hemen kaldırmak ister. Ancak bu davranış aslında çocuğa zarar verir. Çocuk, düştüğü zaman kendisi kalkmalıdır. Aynı şekilde bir yere çıkmakta zorlanan çocuğa ailesi hemen yardım eli uzatır. Oysa bu durum çocuğun başarma duygusu önünde engel olur.

Çocuğun Başarı Duygusunu Arttırma

Çocuklara yapabileceği sorumluluklar yükleyerek; onlardaki başarı duygusunu oldukça yükseltebilirsiniz. Kimi zaman ayakkabılarını kendisi bağlayarak; kimi zamanda çoraplarını giyerek başarı duygusunu tatmaya başlar. Başarı duygusu arttırma noktasında en önemli zamanlardan biri de okul çağıdır. Çocuğunuzu öğrenebileceğine inandırarak onun akademik başarısına da son derece olumlu bir etki sağlayabilirsiniz.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu