Adet Düzensizliği
Adet düzensizliği genç kızlığa adım dönemlerde ve belli bir yaştan sonra kadınların menopoza yaklaşıldığı dönemlerde görülmesi halinde normal olarak kabul edilmektedir. Her iki dönemde de yumurtlamanın düzenli olmamasıdır. Yumurtlamanın hiç olmaması gibi durumlarda hormon düzensizliği gibi problemler adet düzensizliği gibi problemler yaşanmasına neden olabilmektedir. Genç kızlarda ise üreme organlarının gelişimi ile devam eden bu süreç tamamlandıktan düzenli adet olmaya başlayacaktır.
Üreme çağındaki kadınların ‘unda görülen görülen bu adet düzensizliğinin başlıca nedenlerinden biriPolikistik Over Sendromudur ve senede 2-3 adet olacak şekilde adet düzensizlikleri devam eder. (PKOS) yumurtlamanın çok seyrek olduğu ya da hiç olmadığı için hormon dengesizliğinden kaynaklı olarak adetler düzensiz, ya da kadının hiç adet olmamasıdır.
Adet Düzensizliği Polikistik Over Sendromu (PKOS) Tanısı Konabilmesi İçin bu aşağıda belirttiğimiz 3 nedenden az 2 tanesinin hastada olması gerekmektedir. Yumurtalıkların normale göre çok daha fazla erkeklik hormonu yani salgılaması nedeni ilegöğüs arası, çene, ve özellikle karın bölgesinde sivilce görülmesi
Adet Düzensizliği Polikistik Over Sendromu (PKOS) Hangi Durumlarda Normal Sayılır.
1-Sürekli olarak adet düzensizliği olması yada hiç adet olamaması
2- Ultrasonda çok sayıda pik polikistik ovar görüntüsü olması ve bu küçük foliküllerin kenarda toplanmış olması
3- Kadınlarda erkeklik hormonlarının yüksek olması nedeni ile ortaya çıkan ve halk arasında ki adı ile erkek tipi tüylenme görülmesi.
Polikistik Over Sendromu (PKOS) Nasıl Tedavi Edilmelidir?
(PKOS) Tedavisi uygulanacak olan kadının çocuk yapma isteğinin önceliğine göre değişmektedir. Çocuk yapma isteğinde olan kadınlarda klomifen sitrat ilaç kullanımı ile yumurtlamayı sağlanır.
Eğer kadın çocuk yapmayı düşünmüyor ise; adet düzensizliğini önlemek, ve polikistik overe hastalığına bağlı olarak ileride çıkabilecek rahim kanseri sağlık problemleri önlemek için doğum kontrol ilaçları kullanılır.