Sağlık

Rutinde Yapılması Gerekli Olan Sağlık Kontrolleri Hangi Sıklıkla Yapılmalı

Sağlık Kontrolleri
Sağlık Kontrolleri

Süreklilik ve ciddi kontrol ile gelecekteki sağlık sorunlarının önüne geçmek oldukça kolaydır. Özellikle koruyucu hekimlik sayesinde erken teşhis, bazı durumlarda hayat kurtarıcı olmaktadır. Bu sebeple, rutinde yapılması gerekli olan sağlık kontrolleri hangi sıklıkla yapılmalı, hangi hastalıklar için yapılmalı gibi sorular akla gelmektedir.

Erken Teşhis ve Sağlıklı Yaşam

Sağlığın ya da hayatın kaybedilmesi söz konusu olduğunda, erken tanı ve erken dönem tedavileri, hayat kurtarmaktadır. Özellikle ülkemizde yaygın olarak görülen bazı kanser türleri için, özel olarak belirlenmiş rutin kontrol programları bulunmaktadır.

Erkekler de seyrek sayılabilecek oranda olsa da, kadınlarda en sık görülen meme kanseri için, risk grubuna girmeyenlerde 35-40 yaşlarında kontrollere başlamalı ve en az yılda 2 defa mamografi ile kanser taraması yapılmalıdır. 50’li yaştan sonra ise yılda 1 kanser taraması yapılmalıdır. Rahim ağzı kanseri için pap-smear testleri, akciğer kanseri için balgam sistoloji testi, kolon kanseri için ise gaitada kan, sigmoidoskopi gibi erken teşhis için önemli uygulamalar en az yılda 1 defa önerilmektedir. Risk altında olanların ise yılda 2 defa ya da doktor tavsiyesi üzerine, belirli zamanlarda rutin kontrollerden geçmesi gerekmektedir.

Kan Testleri ve Bazı Değerler

Birçok hastalık çeşitli kan testleriyle belirlenebilir. Diyabet, bazı hormon sorunları ve kanser türleri, enfeksiyonlar ve kilo kontrolünde, kan testlerinden yararlanılabilinmektedir. Kolesterol seviyelerinin belirlenmesi, kandaki glikozun belirlenmesi ve genel kan değerlerinin belirlenmesi adına birçok test bulunur. Sağlıklı olarak adlandırılan kişilerde referans değerler bulunur. Bu değerlerin bazıları;

Tam kan sayımı 112 – 508 ng/mL

Glikoz 75 – 106 mg/dL

Kolesterol(LDL) < 130 mg/dL

Kolesterol(HDL) < 160 mg/dL

Trigliserit 35 – 150 mg/dL’dir.

Kan testleriyle elde edilen verilerin referanslardan daha yüksek ye da daha düşük olmaları durumunda, sebeplerinin araştırılması ve hastalık oluşturabilecek durumların belirlenmesi gerekir.Rutinde yapılması gerekli olan sağlık kontrolleri hangi sıklıkla yapılmalı, sorusuna en genel cevap ise, risk faktörü yoksa yılda 1 defa mutlaka yapılmalıdır.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu