İstanbul’da Görülmesi Gereken Yerler
ÇIRAĞAN SARAYI
Çırağan Sarayı, Türkiye’nin İstanbul ilinin Beşiktaş ilçesinde, Çırağan Caddesi üzerinde bulunan tarihi saraydır. Yıllar boyu harabe halinde duran bu yer büyük tamirler sonunda restore edildi ve ilave eklentiler ile bir sahil oteline dönüştürüldü. Saray mermerden olup, toplam mekân 80 bin metrekare kadar yüz ölçümüne yayılır. bugün lüks bir otel olarak kullanılmaktadır. Günümüzde birçok sosyal aktiviteye ev sahipliği yapmaktadır. Yine birçok basın ve halkla ilişkiler ajansı tarafından hemen her gün bir başka basın toplantısına da ev sahipliği yapar. Bu güzel mekânda bir gün geçirmek ne kadar maliyetli olsa bile size kendinizi iyi hissettirecek ayrıca eşsiz bir dinlenme fırsatı sağlayacaktır.
AYASOFYA
* İstanbul deyince akla ilk gelen yerlerden bir tanesidir. Havada asılı gibi duran baş döndürücü kubbesi, oyma mermer sütunları ve eşsiz mozaikleriyle mimarlık tarihinin başyapıtlarından biri olan Ayasofya iki büyük semavi dine ev sahipliği yaptı. 1935 yılında müze olarak hizmet vermeye başlayan Ayasofya, İstanbul’da yapılmış en büyük Bizans kilisesidir. Aynı yerde üç kez inşa edilen kilise, dünyanın en eski ve en hızlı tamamlanmış katedralidir. İstanbul’un Fatih Sultan Mehmet tarafından 1453 yılında fethi ile birlikte yapı, cami olarak yeniden düzenlendi ve varlığına Osmanlı mimari unsurları ile yapılan eklerle kutsal bir mekân ve ibadet yeri olarak devam etti. İhtişamıyla göz kamaştıran bu müzede Tonlarca altın kullanılmıştır. Ayasofya mozaiklerinin yapımında altının yanı sıra, gümüş, renkli cam, pişmiş toprak ve renkli mermer gibi taş parçaları kullanılmıştır
Diğer mekanlardan ayıran en önemli özellikleri ise :
* Dünya’nın en eski katedralidir
* Yapıldığı dönemden itibaren yaklaşık bin yıl boyunca dünyanın en büyük katedrali unvanına sahip olmuştur. Günümüzde yüzölçümü bakımından dördüncü sırada gelmektedir . Dünya’nın en hızlı (5 yılda) inşa edilmiş katedralidir.
* Dünya’nın en uzun süreyle (15 yüzyıl) ibadet yeri olmuş yapılarından biridir. * Kubbesi “eski katedral” kubbeleri arasında çapı bakımından dördüncü büyük kubbe sayılmaktadır.