Çocuğunuz Obez mi?
Çocukluk çağı obezitesi; vücutta yağ hücrelerinin miktarının artıp, içlerinin dolmasıyla birlikte ortaya çıkan, hem fiziksel ve hem de psikolojik sorunlara neden olan bir durumdur. Çocukluk çağı obezitesinde önlem almak çok önemli çünkü gelişen nesiller ve çocuğun sağlıklı bir ömür geçirmesinin temelleri bu yaşta atılır.
Araştırmacılara göre 2 ile 5 yaş arasındaki çocukların ’u ve 6 ile 11 yaş arasındaki çocukların %20’si obez görünüyor. Tüm dünyada Obez çocuk sayısının, 2015 yılında 750 milyona ulaşması bekleniyor. Bilim adamları 4-11 yaş aralığının obezitenin ileriki yıllarda da görülmesi açısından en önemli ve dikkat edilmesi gereken dönem olduğuna da dikkat çekiyor
Ailelerin çoğunluğu bu konuda dikkatli olmakla birlikte bir kısmı ise çocuklarının obez olduklarını kabul etmemekte, sadece iştahlı ve hafif toplu olduklarını düşünmektedir. Ancak obezite tedavisi sürecinde ailelere büyük bir pay düşmektedir. Sürekli izlem ve değerlendirme, çocukluk çağı obezitesinde büyük önem taşımaktadır. Çocuklara ait ayrıntılı öykü almak çok önemlidir çünkü okul hayatındaki çocuklar farkında olmadan arkadaşlarının yiyecek paylaşımlarına hayır diyememekte hatta yediklerinin bile farkında olmamaktadırlar. Bununla birlikte fazla kalori alımına bağlı olarak gelişen obezite dolayısıyla psikiyatrik sorunlar 12 yaşa kadar düşmüştür.
Atıştırma mı Ara Öğün mü?
Yapılan bir çalışmanın sonuçlarına göre; 5-6 yaş çocuk grubunda, 5 ve üzeri öğün tüketenlerde %2 oranında obezite gözlenmiştir ki bu değer daha az öğün tüketenlerde daha fazladır. Ara öğünlerle desteklenmiş kontrollü öğün tüketiminin, çocukluk çağı obezitesinin engellemesinde temellerinden olduğunu göstermektedir.
Çocukların dışarıda ve evde aldıkları kalori karşılaştırmalarına göre;
Evde 420 kalori alırken, dışarıda yenilen yemeklerden 720 kalori almaktadırlar, aradaki 300 kalorilik fark haftada fazladan 2100 kalori demektir. Yapılan başka bir çalışmaya göre ise çocukların en çok atıştırma yaptıkları zaman; hafta içi sabah, öğleden sonra ve okul sonrası, hafta sonu ise öğleden sonra olduğu ortaya çıkmıştır. Atıştırma olarak; cips, çikolata, bisküvi, kek ve yüksek kalorili içecekler tercih edilmektedir. Atıştırmalar yüksek ise bel çevresi yağlanma da artmaktadır. Çocuklarda genel olarak sebze ve meyve tüketimi az, buna rağmen yüksek kalorili yiyecek ve içecek tüketimi ile fast food tüketimi ise oldukça yüksek çıkmıştır.