Teknoloji

Nanoteknoloji Nedir, Nerelerde Kullanılır?

Nanoteknoloji Nedir, Nerelerde Kullanılır? Maddenin en küçük yapı taşına kadar inip maddeyi atomik boyutu ile incelemek amacıyla kullanılan teknoloji ‘nanoteknoloji’ olarak adlandırılmaktadır.

Nanoteknoloji Nedir, Nerelerde Kullanılır? Kelime olarak nano, cüce anlamına gelmektedir. Dolayısıyla metrenin milyarda biri kadar uzunluktaki ve milimetrenin milyonda biri olan hali 1 nanometre etmektedir. Nanometrenin uzunluğunu daha iyi açıklamak gerekirse saç telini örnek olarak gösterebiliriz. Zira bir saç telinin 10 binde biri kadar kalınlık, 1 nanometrenin ebatını ifade etmektedir. Genel anlamda gözümüzde daha iyi canlanabilmesi adına dünya ile bir futbol topunu karşılaştırabiliriz.

Nanoteknolojinin amacı; maddeleri en küçük yapı taşlarına kadar incelemek, bu küçük yapı taşları olan atomlar üstünde deney yapmak ve böylelikle insan hayatını kolaylaştıracak icat ile keşifler gerçekleştirmektir.

Nanoteknolojinin Kullanım Alanları

Tıp

Nanoteknolojiye en çok gereksinim duyulan alan tıp sektörüdür diyebiliriz. Çünkü hastalıkların tedavisi ve teşhisinde insan vücudu için çok küçük malzemelere ihtiyaç duyulduğu zamanlar olmaktadır. Yine çok sayıda riskli ameliyatlar, nano ölçekteki malzemeler sayesinde rahatlıkla atlatılabilmektedir. Nano boyutta hazırlanmış olan araç gereçler, hastalıkların teşhis ve tedavisi konusunda çok daha hızlı ve kolay yollardan işlem yapılabilmesini mümkün kılmaktadır.

Nanoelektronik ve Bilgisayar

Nano boyda üretilmiş olan devre elemanları ve bilgisayarlar, diğerlerine göre çok daha az enerji tüketimi sağlamaktadır. Bunun yanı sıra hem çeşitli saklama diskleri hem de bilgisayarlar, çok daha küçük ebatta daha çok veriyi kaydedebilmektedir.

Biyoloji ve Tarım

Nanoteknoloji sayesinde tarım sektöründe bitkileri böceklerin zararlarına karşı korumak amacıyla biyoişleme, biyosentezleme gibi moleküler boyutta kimyasallar üretilmektedir. Böylece bitkiler, yapıları zarar görmeden daha sağlıklı bir şekilde yetişebilmektedir. Aynı zamanda suni malzemelerin içine yerleştirilen moleküler boyuttaki bu malzemeler, canlıların biyoişlevler kazanmasına da büyük katkıda bulunmaktadır.

Bilim ve Eğitim

Nanoteknolojinin yuvası olarak kabul edebileceğimiz bilim, biyoloji, fizik ve kimya gibi temel alanların odak noktasıdır. Nanoteknoloji, birçok bilim dalı ve mühendislik alanı ile beraber üretimde bulunabilmektedir. Bu nedenden dolayı nanoteknolojinin, sayısal mesleklerin çoğunda ana ders olarak gösterilmeye başlanması elzemdir.

Havacılık ve Uzay

Sektörde darbe ve ısıya dayanıklı malzemelere gereksinim duyulmaktadır. Bu gereksinim, nano ölçek ile hazırlanmış olan uzay malzemeleri sayesinde giderilmektedir.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu