Kemik Erimesini Önlemenin Yolları Nelerdir?
Kemik Erimesini Önlemenin Yolları Nelerdir? Kemik erimesi nasıl önlenir soruları oldukça çok fazla sorulmaktadır. Vücutta kemik erimesini önlemek için erken yaşlarda dengeli ve düzenli beslenmek gerekir. Vücuda yeterli oranda kalsiyum alınması gerekir. İnsanlarda kemiklerin oluşumu 0-30 yaşları arasında olmaktadır.
Kemik Erimesini Önlemenin Yolları Nelerdir? Kadınlarda östrojen ve erkeklerde testoseronun yeterince salgılanmasını sağlayan egzersiz kemiklerin ve kasların güçlü olmasına katkı sağlar. Kadınlarda kemik kayıpları genel olarak orta yaşlarda meydana gelmektedir. Menopoz döneminden sonra, kemik kayıpları çok önemli olmaktadır. Günlük 1200 mg kalsiyum ve 400 veya 800 IU D vitamini alınması gerekir.
Bu nedenle de sütü ürünlerinin tüketilmesine önem verilmeli ve kalsiyum bakımından zengin olan yeşillikler tüketilmesi gerekir. Günde 15 dakika güneşte kalarak D vitamini almanız gerekir.
Kemik Erimesi Tanısının Konması
Kadınların menopoz döneminden sonra ortaya çıkan diz ağrıları ve kemik ağrıları nedeniyle doktora başvurmaları gerekir. Bu sağlık sorununu yaşayan kişiler, hastanede muayene olmaları zorunludur. Hastanede yapılacak incelemeler şunlardır:
- Kanda bulunan fosfat ve kalsiyum seviyeleri ölçülür.
- Kişinin hormon seviyelerine bakılır.
- Kanda bulunan vitamin ve minerallerin ölçümü yapılır.
Kemik Hastalığının Tedavisi
Kemik hastalığının tedavisi, kişinin hastalık durumuna göre planlı olarak yapılır. Kemik erimesi tedavisi, kişinin yaşam tarzında olmasa da bazı farklı tedavi yöntemiyle kemik hastalığı kontrol altına alınabilir. Kemik erimesi tedavisinde uygulanan yöntemler genellikle şunlardır.
Hastada kemik dokusunu güçlü hale getirmek için D vitamini ve kalsiyum takviyesi yapılır.
Kemik erimesi tedavisinde en sık kullanılan ilaç bifosfonatlardır. Vücuda alınan bu bifosfonatlar, kemiğin dokusunda birikerek kalsiyum ile birleşip kemiğin güçlü hale gelmesini sağlar.
Menopozda kemik hastalığı, hormonlarda ortaya çıkan değişiklikleri düzeltip önleyebilir. Bu nedenle de menopozda uygulama yapılan hormon replasman tedavisinin kemik erimesine karşı koruyucu etki gösterir.
Erkeklerde de kemik erimesine neden olan testosteron hormonu uygulaması kemiklerin güçlü olmasına katkı sağlar.
Kemik erimesine engel olmak için denosumab gibi benzeri ilaçlar kullanılır. Kemik erimesine neden olacak bir hastalık olması durumunda küçük yaşlarda da kemik erimesi olabilmektedir. Kemik erimesi ağrıları yaşlı kişilerde, kasların sertleşmesine neden olarak ağrılar meydana gelir.