Egzama Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Bir cilt sorunu olan ve görüntüsünden dolayı birçok kişinin korkulu rüyası olan egzama psikolojik sıkıntılardan, stresten bazen de alerjik bir reaksiyon olarak kendini göstermektedir.
Alerjik deri hastalıkları içerisinde ilk sırada yer alan egzama kronik bir rahatsızlıktır ve egzama rahatsızlığı geçiren kişilerde zamanla tekrar oluştuğu saptanmıştır. Egzama rahatsızlığı kızarıklık, kaşıntı deride döküntü ve zaman zaman akıntılar şeklinde seyreder.
Egzama rahatsızlığı dört evreden meydana gelmektedir.
- Evre kızarıklık evresi: İlk olarak kaşıntı seyreder deride daha sonra ödemli kızarıklar oluşmaya başlar.
- Veziküle evresi: Ciltte oluşan kızarık yerlerde veziküler oluşmaktadır daha sonra oluşan bu veziküler birleşerek lezyon oluşturmaktadırlar.
- Egzamanın sulanması ve kabuklanması: Veziküler adı verilen küçük içi dolu yaralar patlayıp içerisindeki su boşalır. Su boşalınca buradaki deri kurumaya başlar ve üst kısmı sarı ile yeşil arasında bir renk alan kabuklanma görülür. Bu kabuklanmaya el ile müdahale edilmemesi en iyisidir kendi kendine bu kabuklanma dökülecektir.
- Son evre ise kepeklenme evresi: Kabuklanma kendiliğinden döküldükten sonra pembe bir deri ortaya çıkar. Bu pembe deride de kısa bir süre kepeklenme görüle bilir ancak zamanla kendiliğinden kaybolacaktır.
İki çeşit egzama rahatsızlığı görülmektedir. Bunlardan biri Temas Egzaması (Kontakt dermatit) ve Atopik Egzama şeklindedir.
Temas Egzama: isminden da anlaşıldığı üzere cildin hassas olduğu etkin maddeyle temasa geçmesi sonucunda ortaya çıkan egzamadır. Deri ile madde temas ettiğinde deri maddeyi emer ve etkin madde deri altında protein ile birleşerek alerjik bir durum ortaya çıkarır. Vücut bu alerjik durumla savaşa bilmek için antikorlar üretmeye başlar ve yukarıda bahsettiğimiz dört evre meydana gelir. Özellikle bazı çoraplarda, metal takılarda sık sık rastlanan bir durumdur.
Atopik Egzama: Genel itibari ile genetik yollarla geçen bir egzama türüdür. Bazı özel durumlar da bu tür egzamanın meydana çıkmasına neden olabilmektedir. Yoğun stres altın da kalma, aşırı rutubet, ani ısı değişimleri, mevsimsel polenlerin havada dolaşması ve bazı yiyeceklerden de kaynaklana bilmektedir. Böyle bir durumunuz varsa size alerjik etki yaratan etken maddeden uzak durmanızda fayda var.