Tüp Bebek Tedavisinde Hamilelik Şansı Ne Kadardır?
Tüp Bebek Tedavisinde Hamilelik Şansı Ne Kadardır? Normal bir şekilde hamile kalamayan veya hamilelik şansı az olan çiftlere uygulanan yardımcı üreme tekniğine tüp bebek denir. Peki tüp bebek tedavisi sonucunda hamilelik şansı yüksek mi yoksa düşük müdür? İşte cevabı..
Tüp Bebek Tedavisinde Hamilelik Şansı Ne Kadardır? Başarılı tüp bebek tedavisi olasılığı yaşa göre değişir. Ancak bu oranlar tedaviyi bir kez denemiş olanlar için geçerli. Toplam oranlara baktığımızda 4 kez tedavi görenlerde başarı oranı yüzde 90’ın üzerindedir. İlk döngüde yüzde 50 olan başarı oranı, yılda 4 döngüden sonra yüzde 90’a çıkıyor.
Bilindiği gibi tüp bebek tedavilerinin başarısı bazen uzun süreli bir süreçten sonra ortaya çıkmaktadır. Ancak tedavinin sonucu göründüğü kadar uzun sürmez. Bir tedaviden 15 gün içinde yanıt alınabilir. Önemli olan, başarısız imtihanlarda bir sonrakine umutla ve sabırla hazırlanmaktır.
Sabır Sonuca Götürür
Tüp Bebek Gündemi (IVF’nin 5 adımı)
Adım 1: Yumurta gelişimi 12 gün.
Adım 2: yumurta toplamak
Adım 3: Gübreleme 3-5 gün
Adım 4: Embriyo transfer günü
Adım 5: Transferden 12 gün sonra gebelik testi
Kadın Ve Erkeğin Yaşı Hamilelik Olasılığını Nasıl Etkiler?
Tüp bebek tedavisinde gebe kalma olasılığını belirleyen birçok faktörden biri yaştır. Aslında bu faktörlerden en önemlisi anne adayının yaşıdır. 35 yaşın altındaki kadınlarda gebe kalma şansımız en yüksektir. Hamileler için 37 yaşından sonra gebe kalma olasılığı önemli ölçüde azalmaya başlar ve 44 yaşına geldiğimizde umudumuz çok düşük olur. Bu nedenle kadınlarımıza bu konuda verilebilecek en güzel mesaj “Anne olmak için geç kalmayın”dır. Kırk yaşındaki bir kadının hamile kalma olasılığı 25 yaşındaki bir kadına göre %60 daha azdır. Doğal yöntemlerle hamile kalma ihtimali azalsa da kısırlık tedavisi ile bu ihtimal iki katına çıkarılabilir. Erkeklerde yaşla birlikte sperm miktarı ve kalitesi azalsa da tüp bebek tedavisi her yaşta denenebilir.
Tüp Bebek Sonrası Düşük Yapma Olasılığı Daha Mı Yüksektir?
Tüp bebek tedavi yöntemleri ile elde edilen gebeliklerde düşük yapma riski normal yollardan elde edilen gebeliklere göre biraz daha yüksek bulunmuştur. Düşük yapma riskinin artması, kişinin hamile kalmasını engelleyen nedene bağlanmıştır.