Bebeklerde Gaz Problemi ve Öneriler
Bebeklerde gaz problemi bebeği birçok yönden etkilemektedir. Bunun için bebeklerde gaz problemi ve öneriler adı altında sizlere bilgi aktaracağız.
Bebeklerde gaz problemi ve öneriler konusunda bilgi vermeden önce bebeğinizin gaz sancısı yoksa başka bir rahatsızlığı konusunda net bir tanı konulmuş olması gerekir. Gazı problemi olduğu sanılan bebeklerin hekimler tarafından muayene edilmesi gerekir. Gaz sancısı olduğu düşünülüp idrar yol enfeksiyonu, orta kulak iltihabı, inek sütü alerjisi veya fıtık olan ağrıları nedeniyle de ağlıyor olabilir.
Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Giderilir?
Annelerin en çok üzüntü duyduğu ağlayan bebeğine çare bulamadığı durumlardır. Eğer bebeğinizin gazı varsa;
- Anne sütünden sonra bebeğin gazı çıkarılmasına yardımcı olunmalıdır.
- Eğer anne sütü alan bebeğiniz varsa sizin yiyeceğiniz gıdalarda bu konuda etkilidir. Sizin beslenmenizde bebeğinizde gaz oluşturabilecek kuru baklagiller, lahana, karnabahar, bahar, brokoli, çay, kahve, gazlı içecekler, çikolata yiyeceklerini dikkatli ve yeterli oranda tüketmelidir. Hatta emzirme dönelerinde bebeğinizde gaz oluyorsa biraz ara vermelisiniz.
- Gaz sancısı olan bebeğinizi hafifçe sallamaya onu yatıştırmaya çalışmalısınız. Battaniyeye sarabilir, müzik dinletebilir, araba ile gezdirebilirsiniz.
- Bebeğinizin karnına ılık bir havlu koyabilirsiniz. Ilık bir yağ masajı yapabilirsiniz. Ilık su ile banyo yaptırabilirsiniz. Bunlarda etkili olacaktır.
- Doktorunuza danışarak rezene çayı verebilirsiniz.
Bebeği Sık Emzirmek Gaz Sancısını Artırır
Doktorun kilo kontrolünün sonrasında sağlıklı olduğunun bilinmesi gerekir. Gazı olduğu düşünülen bebeğin eğer başka bir sorunu yoksa bebeğin gaz ağrılarını azaltmak için birçok davranış metodu yanlış bilinmektedir. En çok bilenen ise bebeğin gazı olduğu tahmin edildiğinde bu rahatsızlığın üstüne anne sütünün ısrarlı bir şekilde verilmesi metodudur. Bu yanlış bir uygulamadır. Hem sancının artmasına neden olur hem de sancıya baskı uygular.
Bebeklerdeki gaz sancısı birçok bebeği olumsuz yönden etkilemektedir. Bu durumda endişeli anne babalar nasıl geçeceği konusunda bilgi almak isterler. Bebeklerin sindirim sistemleri fonksiyonel olarak çok gelişmez. Buda bebeklerin beslenmeleri sonrasındaki kramplar olarak kendini gösterir.
Bebeklerdeki gaz sancıları günün her saatinde görülebildiği gibi akşam saatlerinde artış gösterebilir. Bebeklerin 6.haftalarından itibaren 3 saat süren huzursuzlukları ya da ağlamaları normaldir. Ancak sık oluyor ve geçmiyorsa diğer günlerde de yaşanıyorsa uzman çocuk doktorlarına gidilmesi gerekir.