Anne-Çocuk

Kızım Akdeniz Anemisi Taşıyıcısı Tedavi İçin Nasıl Bir Yol İzlemeliyiz?

Anne babaların en fazla sorduğu sağlık sorunları içinde Akdeniz anemisi taşıyıcısı ve tedavi için nasıl bir yol izlenmesi gerektiği gelmektedir.

Akdeniz anemisi taşıyıcısı için tedavi için nasıl bir yol izlenmeli sorusu her zaman cevap arayan en önemli sağlık sorunlarının başında gelmektedir. Son zamanlarda adının çok fazla geçtiği bu hastalık belirtileri, nedenleri ve tedavi yöntemleri çok fazla araştırılmaktadır.

Akdeniz Anemisi Nedir?

Genel olarak Akdeniz bölgesinde görülen ve genetik etkenler ile sonra olan nesillere geçebilen bir tür kansızlık hastalığı olan Akdeniz anemisi taşıyıcısı ülkemizde çok daha fazla olmaktadır. Kadın ve erkeğin taşıyıcı olması halinde çocuğun yüzde 25 oranında hasta olma ihtimali çok yüksektir. Bütün dünyada önemli bir sağlık sorunu olan Akdeniz anemisi ülkemizde çok fazla görülen bir genetik hastalık olup tarama testleri ile saptanması mümkün olmaktadır. Bundan dolayı tedavi ile önlenebilir bir hastalık olmaktadır.

Akdeniz Anemisi Oluşumu

Akdeniz anemisi hastalığı oluşumu kırmızı kan hücrelerinde oksijeni taşıyan hemoglobin maddesi yapımı ile alakalı genlerde bozukluklar ya da yetersizlikler vardır. Bu hastalığın ortaya çıkması anne ve babanın taşıyıcı olması ile meydana gelmektedir. Özellikle akraba evliliklerinde çok fazla görülen bu hasatlığın önüne geçmek için gerekli tetkiklerin yapılması çok önemli olmaktadır. Anne ve babada taşıyıcılık saptanması halinde Preimplentasyon Genetik Tanı yöntemi ile elde edilen sağlıklı embriyolar aşılama ya da tüp bebek yoluyla enjekte edilerek sağlıklı çocuklar doğabilir.

Akdeniz Anemisi Tedavi Yöntemleri

Akdeniz anemisi tedavisi için yapılması gereken hastalık vücudun çok sayıda bölgesini etkilediği için farklı branşların katılımı ile yapılmaktadır. Hematoloji uzmanı, Kardiyolog, Endokrinolog, Psikolog, Çocuk Cerrahı tarafından tedavi planlanır ve hasta takip edilir. Akdeniz anemisi tedavi yöntemleri;

  • Kan nakli,
  • Demir şalazyonu tedavisi,
  • Kök hücre nakli,
  • Ek tedaviler,

Düzenli demir düzeylerinin takibi dışında kalsiyum ve D vitamini bakımından izlenmeleri sonrasında ihtiyaç duyulması halinde destek tedavilere uygulanmaktadır. Beslenme konusunda da yeterli kalsiyum ve vitamin içeren diyet uygulaması yapılmalıdır.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu