İştahsız Çocuğa Nasıl Yemek Yedirilir?
Birçok anne baba iştahsız çocuğa nasıl yemek yedirilir sorusuna yanıt aramakta, buna çözüm olarak pek çok yöntem denemektedir.
İştahsız çocuğa nasıl yemek yedirilir diye araştırıldığında işe yarar çok sayıda öneri ile karşılaşılacaktır. Çocuğa yeme alışkanlığı kazandırmak için ilk olarak bunun altında yatan sebepler incelenmelidir. Araştırmalara göre iç dünyasında mutlu olmayan ve sıkıntı yaşayan çocuklarda yeme bozukluğu daha sık yaşanmaktadır.
Çocuklar beslenmelerinde kendilerine yetecek kadar miktarı alabilmektedir. Bu nedenle ebeveynlerin yemek konusunda çocuklarını çok fazla zorlamamaları tavsiye edilir. Özellikle elde tabak çocuğun peşinden koşturmak pek doğru bir davranış olmayıp yemek yemeyi çocuk için eziyetli hale getirmektedir. Bu noktada her çocuğun yemek yeme kapasitesinin farklı olduğu unutulmamalıdır.
Çocuklara Yeme Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?
Çocuklara yeme alışkanlığı kazandırmak için öncelikle çocuğa nasıl davranılması gerektiği bilinmelidir. Eğer çocuk yemek yemek istemezse bu büyütülmemeli, biraz daha anlayışlı davranılmalıdır. Bir besine karşı çocuk fazla zorlanırsa onda o yemeğe karşı bir antipati oluşabilir. Yetişkinlerin de yemek seçme durumu olduğu unutulmamalıdır.
Yemek yerken çocuklara acele etmesi konusunda eleştirilerde bulunulmamalıdır. Bu noktada yemeğine devam edip etmeyeceği sorulabilir. Çocuğun bir yemek ritmi edinmesi desteklenmelidir. Yani ilerleyen saatlerde acıktığını söylerse kesinlikle abur cubur verilmemeli, yemek saati alışkanlığı kazandırılmalıdır. Çocuğa yemeğinin yemediğinde ceza vermek yerine planlı olması sağlanmalıdır.
İştahsız Çocuklar İçin Öneriler
İştahsız çocuklara karşı öneriler arasında doktor tavsiyesi de vardır. Yani çocukta fiziksek bir sorun olmadığı halde ciddi boyutta bir yemek yememe durumu varsa doktora danışmakta yarar vardır. Bazı anneler yemeği çocuklarına oyunla birlikte yedirmektedir. Ancak bu durum iki yaşına kadar olan çocuklar için önerilmektedir.
Yemek alışkanlığını geliştirmek adına yemek sofrasına ailecek oturulmalı ve yemek yemese dahi çocuğun orda oturmasına dikkat edilmelidir. Bu sayede çocukta yemek yeme bilinci ve düzeni gelişecektir. Böylece yemek vakitleri çocuk için daha mutlu anlar haline gelecektir. Yemeklerde çocuğun büyümesini destekleyecek farklı besin gruplarına yer verilmesine de özen gösterilmelidir. Bu durum fiziksel gelişimini de olumlu yönde etkileyecektir.