Çocuğu Hasta Olan Ebeveynler Sakın Bunu Yapmayın
Çocuğu hasta olması anne babalar için üzücü bir durumdur ve bu hallerde pek çok anne baba hemen panik yaparak hastanenin yolunu tutmaktadır.
Çocuğu hasta olan ebeveynler öncelikle sakinliğini korumalıdır. Özellikle okula başlangıç ve dönem boyunca çocuklarda soğuk algınlığı, nezle gibi durumlar daha sık görülmektedir. Bunu önlemek için güçlü bir bağışıklık sistemi ve dengeli beslenme olması gerekmektedir.
Eğer çocukta ateş şikayeti varsa bu durumda sıcak banyo yaptırmak doğru olmayacaktır. Ateşinin düşmesi için ince kıyafetler giydirilmeli, ılık duş aldırılmalıdır. Ateş 39 derecenin üzerine çıktığında ise doktora gidilmesi gerekecektir. Ateşe ishal, kusma, baygınlık gibi durumlar eşlik ediyorsa hiç vakit kaybedilmemesi gerekir. Bu durum özellikle 3 yaşının altında olan çocuklar için son derece önemlidir.
Çocuklar Hastayken Nelere Dikkat Edilmeli?
Çocuk hastalıkları genellikle bulaşıcı olduğundan hastalık süreci boyunca çocuğu okula göndermek doğru bir davranış olmayacaktır. Böylece hastalığın bulaşma ihtimali de ortadan kaldırılmış olacaktır. Okul yönetimi bununla ilgili mutlaka bilgilendirilmelidir.
Çocuğun iyileşmesi için bilinçsiz ilaç kullanımından uzak durulmalıdır. Bazı insanlar hem kendileri hem de çocukları için her istediğinde antibiyotik kullanmaktadır. Bunlar vücutta istenmeyen etkilere yol açabilir.
Hastalık sürecinde çocuğun beslenmesine dikkat edilmeli, taze meyve ve sebze tüketimine ağırlık verilmelidir. Çocuklar sürekli yemek yemeye zorlanmamalı, iştahı hastalık boyunca biraz daha az olacağından vitamin yönünden zengin besinler vermeye özen gösterilmelidir.
Hasta Çocuğa Yapılmaması Gerekenler Nelerdir?
Hasta çocuğa yapılmaması gerekenler arasında ilk sırada çocuğun beslenmesini dengelemek adına porsiyon artırmak yerine küçültmeye gidilmeli, verilen yiyeceklerin sağlıklı olmasına dikkat edilmelidir. Çocuklar hastalık boyunca enerji kaybedecekleri için bunu gidermek adına karbonhidrat yönünden zengin olan besinlere yer verilebilir. Özellikle makarna, pilav ve çorba tüketimi sağlanabilir. Ancak bunlarda aşırıya kaçmamak gerekir.
Hasta çocukların dinlenmesine önem verilmeli, daha çabuk toparlaması adına bağışıklık sistemini güçlendirecek takviyeler yapılmalıdır. Bu takviyeler mutlaka doğal besinlerle olmalıdır. Aynı zamanda hastalık süresince bulaş oranını minimum düzeyde tutmak adına çocuğun kalabalıklara girmesi önlenmelidir. Aksi halde hastalık daha da büyüyecektir.