Hamilelik

Hamileliğin Hangi Haftalarında Hangi Testler Yapılır?

Hamilelik dönemi boyunca hem annenin hem de bebeğin sağlığını korumak amacıyla bazı testler yapılmaktadır. Kısaca bu makalede değineceğiz.

Tarama Testleri

Gebelikte tarama testleri ikiye ayrılmaktadır. Bu tarama testleri;

  • İkili tarama testi: İkili tarama testleri gebeliğin 11-14. Haftaları arasında yapılmaktadır. Bu testler Edward sendromu ve Down sendromu riskini saptama amacıyla yapılmaktadır.
  • Üçlü tarama testi: Üçlü ve dörtlü tarama testleri gebeliğin 16-18. Haftalar arasında yapılmaktadır. Bu testin amacı ise; anne karnında hCG/E3/AFP tespiti için, ultrason ile BPD tespiti için ve anne karnında inhibin tespiti amacıyla yapılmaktadır.

Şeker Yükleme Testi

Şeker yükleme testi daha önceden diyabet hastalığı olmayan ve ilk kez hamilelik sırasında şeker metabolizmasında bozukluk görülen hamileler için yapılmaktadır. Bu test gebeliğin 24-28. Haftalar arasında uygulanmaktadır. Test uygulandıktan sonra annenin aşırı fiziksel aktivite yapmaması ve hiçbir şey yememesi gereklidir.

hamilelik testleri

Ultrasonografi

Ayrıntılı ultrason gebelikte yapılan yüksek görüntü kalitesiyle bebeğin tüm organlarının ve tüm sistemlerinin incelendiği bir muayenedir. Ayrıntılı ultrason işlemi gebeliğin belirli haftalarında yapılmaktadır. Bunlar;

  • Gebeliğin 11-13. Haftası (tüm gebelerde)
  • Gebeliğin 18-23. Haftası (tüm gebelerde)
  • Gebeliğin 24. Hafta ve sonrası (yüksek riskli gebelerde) yapılmaktadır.

Bu ultrason; anne karnındaki bebekte var olabilen herhangi bir anormalliğin tespitinin yapılmasına sağlamaktadır.

İndirek Coombs Testi

İndirek Coombs Testi, kan uyuşmazlığı testi anlamına gelmektedir. Gebelik döneminde anne ve babanın kan grubu belirlenmektedir. Eğer anne ve babanın kan grupları biri pozitif biri de negatif ise bu durumda anneye İndirek Coombs Testi yapılmaktadır. bu yapılan testin sonucu pozitif çıkarsa anne ve bebek kontrol altına alınarak bir gebelik dönemi geçirilmektedir.

NST

Nonstress testi, fetal kalp atım hızı kontolu olarak bilinen bir testtir. Bu test bebeğin sağlığını kontrol etmek amacıyla yapılan bir doğum öncesi testtir. Bu testte bebeğin hareketlerine nasıl tepki verdiğini görmek için bebeğin kalp hızı izlenmektedir. Nonstress testi, bebeğin ölüm riski olduğu düşünüldüğü zaman gebeliğin 26 ila 28 haftasından sonra yapılabilmektedir. Test sonucunda anne ve bebek kontrol altına alınmaktadır.

Bu makalede okuduğunuz testlerin yapılması bebek sağlığının takibi açısından son derece önemlidir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu