Çocuklara Deprem Nasıl Anlatılmalı?
Deprem hayatımızın değişmez bir gerçeği olmaya devam ederken, çocuklara da anlatılması gereken bir husustur.
Çocuklara depremi anlatmak oldukça önemli bir konudur. Ülkemiz deprem kuşağı üzerinde yer alan bir ülkedir. Bu nedenle depremle yaşamaya alışmalıyız. Ancak bu alışkanlık depremden korkmamak değil, ona hazırlıklı olmaktır. Bu hazırlıkların başında çocuklar ile iletişim gelmektedir. Çünkü olası bir deprem anında yetişkinlerden daha fazla etkilenmektedirler.
Çocukların depremden etkileneceğini göz önünde bulundurarak onlara depremi anlatmalıyız. Çünkü bizler kadar onları da hazırlıklı olması gerekmektedir. Birçok konuda olduğu gibi çocuklar kurallara yetişkinlere göre daha fazla uymaktadırlar. Deprem hazırlığında da bu durum oluşabilir ve çocuklar bilinçli hale getirilebilir.
Basit Bir Dil ile Depremi Anlatın
Çocuklara deprem eğitimi için yapılması gereken ilk husus onlara anlatmaktır. Ancak bu onların dili ile olmalı ve oldukça basit olmalıdır. Özellikle basit bir şekilde yer yüzü olaylarını anlatmak en doğrusu olacaktır. Depreme dayanıklı yapılar olduğu sürece bizlere bir zararının olmayacağını anlatmak ve ona göre hazırlıklı olunduğunu söylemek ilk konu olacaktır.
Depremin sadece evdeyken değil, okulda ya da başka bir yerde de olabileceği uygun bir dil ile anlatılmalıdır. Bu nedenle basit kurallar koyarak neler yapılabilir anlatılmalıdır. Ancak bunları anlatırken bulunduğumuz yapıların yapılmış ise incelemelerinin yapıldığını ve sağlam olduğunu da belirtmek gerekmektedir.
Birlikte Deprem Çantası Hazırlayın
Depreme hazırlık aşamaları içerisinde en önemlisi deprem çantasıdır. Deprem çantası hazırlamak çocuklar için hem eğlenceli bir iş olurken hem de işin ciddiyetini kavramalarını sağlayacaktır. Bu nedenle birlikte bir çanta hazırlamak hatta birlikte bunun için alışverişe gitmek en doğrusu olacaktır.
Deprem Sırasında Neler Yapılmalı?
Çocuklar ile depreme hazırlık çalışmaları oldukça önemlidir. Tüm aile bireyleri ile birlikte yapılacak toplantılar ve tatbikatlar oldukça eğlenceli be yararlı olacaktır. Evde birlikte yapılabilecek tatbikat aşamaları şunlardır.
- Güvenli pozisyonu anlatın
- Başın korunması gerektiğini anlatın
- Heyecanın normal bir duygu olduğunu anlatın.
- Asansörleri değil merdivenleri kullanın
- Her an ve her yerde depremin meydana gelebileceğini anlatın
- Acil afet planı oluşturun.02