Eğitim

Ergonomi Kavramı ve Ergonomik Sınıfların Önemi

Ergonomi kavramı günümüzde en çok merak edilen kavramlar arasında yer almaktadır. Bu yazımızda ergonomi hakkında detaylı bilgilendirme yapacağız.

Ergonomi kavramı insana uygun yaşama ve çalışma ortamları oluşturmayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda, fiziksel çevrenin insana uyumlu hale getirilmesine çalışılır. Ergonomi uzmanlarına ergonomist denilir.

Ergo kelimesi iş demektir. Nomos ise bilim anlamına gelmektedir. Bu yüzden ergonomi İş bilimi olarak bilinir. İnsanın biyolojik ve psikolojik özelliklerini dikkate alarak insan-makine-çevre uyumunun doğal ve teknolojik kurallarını araştıran, disiplinler arası bir bilim dalıdır.

İşyerlerinde Ergonomi İle İlgili Faaliyetlerin Amaçları Nelerdir?

  • İşçi sağlığı ve iş güvenliğinin gerçekleştirilmesi
  • Yorulma ve iş stresinin hafifletilmesi
  • İş kazalarının ve mesleki hastalıkların risklerini en az indirgeme
  • İş gücü kayıplarının önüne geçmek
  • Verimliliğin arttırmak
  • Kaliteyi yükseltmek

İşyerlerinde ergonomi ile ilgili faaliyetlerin amaçları bu şekildedir.

Ergonomi Çeşitleri Nelerdir?

 

  1. Fiziksel Ergonomi

Fiziksel Ergonomi, fiziksel etkinliklerle ilişkili olarak insanların anatomik ve antropometrik, fizyolojik ve biyomekanik karakteristikleriyle ilgilenmektedir. Antropometri, insan vücut ölçülerini konu edinen bir bilim dalıdır. Çalışma sırasındaki duruş özellikleri, iş tanımı kapsamında yapılan işlemler, yinelenen hareketler, yapılan işin kas-iskelet sistemlerine etkisi ve iş sağlığı ve güvenliği fiziksel ergonominin temel konularını oluşturmaktadır.

  1. Kavramsal Ergonomi

Kavramsal ergonomi insanlar ve sistemin diğer unsurları arasındaki etkileşimleri etkilemektedir. Bu yüzden algı, bellek ve muhakeme gibi zihinsel işlemler ile ilgilenir. Kavramsal ergonomi insan sistemi tasarımıyla alakalı olduğu için zihinsel çalışma yükü, karar verme, nitelikli performans, insan-bilgisayar etkileşimi, güvenilirlik, iş stresi ve eğitim konularına da ilgi göstermektedir.

  1. Organizasyonel Ergonomi

Organizasyonel ergonomi örgütsel yapılar, politikalar ve süreçlerde dahil sosyoteknik sistemlerin optimizasyonu ile ilgilenmektedir. İletişim, ekip kaynak yönetimi, iş tasarımı, çalışma saatlerinin tasarlanması, ekip çalışması, katılımcı tasarım, topluluk ergonomisi, işbirlikçi çalışma, yeni iş paradigmaları, sanal örgütlenmeler, tele iş ve kalite yönetimi organizasyonel ergonominin ilgilendiği konulardır.

Ergonomik Tasarımlarda Dikkate Alınan Faktörler

  • Fiziksel faktörler
  • Çevre koşulları
  • Biyolojik etmenler
  • Psikolojik etmenler
  • Örgütsel etmenler

Ergonomik tasarımlarda dikkat edilmesi gereken faktörler bu şekildedir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu