Ergenlik Döneminde Çocuklarınızla Nasıl İletişime Geçeceksiniz?
Ergenlik döneminde genellikle çocuklarla iletişime geçmek bazen zor olabilir. Bu durumdaki yanlış davranışlarınız çocuklarınızın gelecekteki hayatlarında istenmeyen izler bırakabilir. Çocuklar bu dönemde değişen davranışlarını anlamaya, ebeveynler ise çocuklarını anlamaya uğraşırlar.
Bu süreç içerisinde anne ve babalar bazen istenmeyen davranışlar bulunabilir. Buradaki püf nokta iki tanedir. Bunlardan biri, anne ve babaların birbirleriyle ilişkisi, diğeriyse anne ve babaların ergenlik dönemindeki çocuklarıyla iletişimi olarak ikiye ayrılır.
Püf noktalar
İletişim: Aile bireyleri bir aradayken iletişimlerini doğru bir şekilde gerçekleştirmelidir. Aile içerisinde mutlaka herkesin görüşüne değer verilmelidir. Sadece anne ve babanın görüşlerinin dinlendiği bir ortamdan bahsedilemez.
Anne ve babanın liderliği: Anne ve baba bu süreci birlikte aşmalıdır. Net, açıklayıcı ve doğru mesajlar vererek çocuklarını yönetmelidir. Aile içerisinde belli bazı konulara anne, diğer belirli konulara ise babalar liderlik etmelidir.
Disiplin: anne ve babanın otoriter olmasıyla, otoriter davranış arasında farklılık olduğu unutulmamalıdır. Çocuk anne ve babaların ergenlik dönemindeki çocuklarıyla iletişimi burada liderliğin anne ve babada olduğunu bilmelidir. Sert ve katı kurallarla durumu izah etmek yerine, daha yumuşak ve tutarlı davranılarak durum daha anlaşılır bir hale getirilmelidir.
Kişisel sorumluk: Aile içerisinde herkes kendi sorumluluğunu bilmelidir. Bireyler kaç yaşında olursa olsun, ne kadar büyük olursa olsun elbette hata yapabilir. Ergenlik dönemindeki çocukların hata yapması, onların kötü birey olduğunu göstermez. Burada önemli olan çocuklarınıza, yanlış davranışlarını fark etmelerini sağlamaktır. Tutarlı davranarak, rol model yöntemiyle durumu izah etmeniz son derece önemlidir.
Başkalarına saygı: Birey ilk olarak kendisine daha sonra çevresine saygı göstermelidir. Aile içerisinde anne baba birbirine saygı gösterirse, çocuk da onu görerek çevresine saygı göstermeye başlayacaktır. Anne eğer, ev içerisinde sürekli babayla alay ediyorsa, çocuk da bu durumda olumsuz olarak etkilenecektir.